pixabay.comОколо 500 души, предимно летовници, са напуснали панически село Ниборио, още

...
pixabay.comОколо 500 души, предимно летовници, са напуснали панически село Ниборио, още
Коментари Харесай

Евакуират хора след серия горски пожари в Гърция

pixabay.com

Около 500 души, най-вече летовници, са напуснали под паника село Ниборио, още преди да бъде издадена формалната заповед за евакуация.

 

Над 50 горски пожари овладяваха днес огнеборци на гръцкия остров Евбея. Те са били разпалени от мощния вятър и са провокирали евакуацията на крайбрежното село Ниборио, съобщи Агенция Франс Прес и news.bg.

" Днес избухнаха 51 пожара ", разгласи заместник-министърът на гражданската отбрана в Гърция Никос Хардалиас.

По първична информация огнището на пожара е било в гора. Остров Евбея е част от региона Атика, в която се намира и гръцката столица Атина.

" Заради вятъра огънят се реалокира на юг. Това бе повода жителите на Ниборио да бъдат помолени да се изтеглят. В момента огнената буря не е овладяна, само че няма застрашени къщи или инфраструктура " - изясни Хардалиас.

" Ситуацията продължава да е кошмарна, макар борбата, която водим по суша и въздух ", призна кметът на Каристос - най-малкото крайбрежно градче на гръцкия остров Евбея, където локалните поданици са към 5000 души.

В битката с пожарите са мобилизирани над 60 пожарникари, 23 пожарни коли, шест хеликоптера и седем пожарни самолета.

В западната част на Атика, в региони със суха трева, на разнообразни места по едно и също време са горели четири пожара - в градовете Елевсина и Аспропиргос.

В събота следобяд, в покрайнините на пристанищния град Волос, в Южна Тесалия, един пожар е бил овладян. 

Всяко лято Гърция се сблъсква с горски пожари поради сухото време, мощните ветрове и високите температури, които постоянно се повишават доста над 30 градуса по Целзий.

През 2018 година 102-ма души починаха в крайбрежния курорт " Мати ", близо до Атина, като тогава в Гърция бе оповестено бедствено състояние.

За 2020 година съгласно статистиката, представена от гръцкия вестни " Катимерини "  179 пожара са били породени от небрежност, а 26 са били умишлено запалени.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР